Wednesday, May 18, 2011

.: readThis! Hukum memakai sanggul tinggi ;.

Assalamualaikum
Peace be upon you 
Salam sejahtera ke atas kamu
Hello

Amek ko ! Semua Cik Sya bagi .. Haha .. Jawab.. Jawab .. Dose tak jawab .
Ni .. kan trend zaman sekarang , orang pakai sanggul tinggi-tinggi . Honestly , act , tak cantik laa orang perempuan pakai sanggul tinggi-tinggi .  Macam nak tunjukkan rambut nye .. Cik Sya tegur laa kepada sapa-sapa kat luar tu ye ? Jangan laa terasa pulak . Kita just tegur-tegur je .. Ok ? Chill je yeah ? Lebih baik tak payah pakai tudung . Betul tak ? Orang lain boleh tau rambut kita panjang , walaupun pakai tudung . Kebanyakkan orang , mereka lebih gemar pakai tudung sebab nak berfesyen . Pakai tudung kan WAJIB . Sebab nak tutup AURAT . Kalau korang nak bukti lebih kukuh , bace ni ye ?

“akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat” – hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.

Rasulullah s.a.w bersabda:
 
“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini” –hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-

Cik Sya pun kurang sempurna. Harap2 berubah cepat2.. Ya.. Allah, kukuhkan iman Cik Sya..

Ok , Wasaalam ..

No comments:

Post a Comment